Etkili ve güzel bir yüz, buna eşlik eden dişlerle gerçekleşir ve güzel bir gülüş/gülümseme davranışı ortaya çıkar. Bu açıdan düşünüldüğünde estetik diş hekimliği önem kazanmaktadır. Ağızda yer alan diş çürükleri, doğal beyazlığını yitirmiş diş sararmaları ya da kararmaları, kırık dişler, biri uzun diğeri kısa dişlerdeki ebat uyumsuzluğu, çapraşık denilebilecek diş yapıları yüzdeki gülüş estetiğini çirkinleştirebilir. Hatta bazı dişlere dolgu uygulansa da estetik diş hekimliği olmadan tam anlamıyla tedavi edilemeyip gülüş tasarımları yakalanamaz.
Diş etlerimizin sağlıklı olmadığı durumlarda, dişlerimizde de estetik bir görüntüye sahip olmayı bekleyemeyiz. Bu nedenle var olan problemleri ortadan kaldırdıktan sonra gülüş tasarımıyla dişlerimizin güzelliğini ortaya çıkarabiliriz. Dişlerimizdeki ve diş etlerimizdeki problemler giderilmeden ideal bir gülüş tasarımı yaptıramayacağımız için, diş hekiminiz öncelikle sağlıklı diş ve diş etine kavuşmanızı sağlayacak ardından DSD (Digital Smile Design ) bilgisayar destekli gülüş tasarımına geçilebilecektir. Sağlıklı ve güzel bir gülümsemeye sahip olmak için mutlaka ortodonti uzmanı veya alanında uzman diş hekimleriyle görüşmeli ve kısa sürede arzuladığınız gülümsemeye kavuşmak için ilk adımı atmalısınız.
Gülümseme esnasında fazla görünen diş eti ve damak varlığında
Diş etlerinde kanama ,kızarık ve şişlik olduğunda
Diş eti seviyelerinin özellikle bölgede birbirinden farklı olması,simetrik olmaması durumunda
Diş eti çekilmesi olduğunda
Diş etlerinde renk değişikliği koyu renk bölgesel lekelenmeler varlığında
Diş etinin büyümesi sonucu derin ceplerin yer aldığı bölgede diş eti fazlalıkları görülür. Diş etinin bozulmuş olan konturları ise bireyi estetik görüntüden uzaklaştırır. Gülümserken diş etlerinin gereğinden fazla görünmesi ve sağlıksız bir renkte olması bireyin özgüvenini kaybetmesine ve sosyal hayattan uzaklaşmasına dahi neden olabilmektedir.. Bu sebeple diş etindeki estetik olmayan görüntülerin ortada kaldırılması gerekir. Diş eti estetiği yöntemi olarak bilinen gingivektomi ve gingivoplastiyi (diş eti manikürü) birazdan daha detaylı açıklayacağız ve hayal ettiğiniz diş etine nasıl kavuşabileceğinizinden bahsedeceğiz.
Estetik kaygılarla bizlere başvuran danışanlarımızın %70’inde gummy smile sorunu ile karşılaşıyoruz. Gülümseme esnasında normalden fazla görülen diş eti durumu gummy smile olarak adlandırılır. Bunun tedavisi olmadığını düşünen danışanlarımız bu tedaviyi almakta gecikseler de sonuç her zaman yüz güldürücüdür. Gummy smile tedavisinde, hekim kontrolü ve muayenesi sonrasında seçilen yöntem uygulanır. Gülüş tasarımı yapıldığında, diş etindeki fazlalıklar belirlenir ve daha sonra bunlar acısız bir işlemle olması gerektiği seviyeye çekilir. Bu işlemi zaman zaman dişlerin üzerinin ince bir porselen yaprakla kaplanarak daha da mükemmel sonuçların elde edilmesi izlemektedir. Lip lowering, lip repositionin ameliyatları da yaptırabileceğiniz diğer yöntemlerdendir. Diş etlerini oluşturan mukoza kısmı eksize edilir ve 3,4 mm’lik mukoza sağlam bırakılarak işlem bitirilir. Cerrahi olan işlemler uzman diş hekimlerince yapıldığında hasta için son derece kolay ve acısız işlemlerdir.. Bu uygulamalara zaman zaman botoks uygulamalarıda eşlik edebilir önerilebilir. İfadenizi değiştirmeden burun altına yapılan botoks işlemiyle diş etlerinin görülmesi engellenebilir.
Diş eti estetiği işlemlerinden sonra hasta ve hekimin birlikte karar vermesi durumunda Dişler üzerine porselen Lamina, kompozit lamina, bonding işlemleri,, zirkonyum ve e-max porselen uygulamaları, cam porselenler, diş beyazlatma işlemleri kliniğimizde başarıyla uygulanmaktadır.
Diş eti çekilmesinin ilerlemiş olduğu ve sağlık ve estetiği bozduğu vakalarda etkilenen diş bölgesine doku ekleme yöntemine dişeti grefti ismi veriliyor. Bu doku hastanın kendisinden alınan kandan üretilen diş eti dokusu, başka bölgeden alınıan sağlıklı diş eti dokusu , kemik tozu olabildiği gibi hayvanlardan elde greftlerde kullanılabilmektedir. Burada önemli olan Uzman hekiminizin sizin için doğru yöntemi seçmesi ve başarıyla uygulamasıdır. Ön dişlerde sıkça uygulanan bu greftleme yöntemleri ile diş etlerinin yeniden yapılanması estetik ve sağlıklı olması sağlanır..
Periodontal hastalık (diş eti hastalığı) sebebiyle yıkıma uğrayan diş destek dokuların tekrar yapımı ilk hedeftir. Hastalıktan etkilenen dokuların uzaklaştırılmasını hedefleyen rejeneratif yöntemde mebran, doku uyarıcı proteinler veya kemik grefti kullanılarak destek yapıların yeniden oluşturulması amaçlanır.
Gingivektomi yöntemi ise diş eti büyümesi ve derin ceplerin varlığında tercih edilir. Fazlalık olan alanların çıkarılması işlemi olarak da bilinen gingivektomi ile diş eti konturları düzeltilir. Benzer bir pembe estetik uygulaması ise halk arasında diş eti manikürü olarak bilinen gingivoplasti yöntemidir. Diş eti konturu ya da asimetrik olan diş eti seviyesi düzeltmesi bu yöntemle yapılır. Lokal anestezi altında yapılan bu işlemler sırasında sıklıkla lazer veya uygun dental aletler kullanılmaktadır.