English

|

0212 247 9074

info@suzanyavasca.com

Ortodonti, çapraşık dişleri ve uyumsuz çene ilişkilerini tespit eden, önlemeye çalışan ve tedavilerini uygulayan bir diş hekimliği uzmanlık dalıdır. Ortodontik tedavi her yaş grubuna hizmet eder ve yaşa göre tedavi planlaması ve süresi değişir.

Ortodontist kimdir?

Ortodontist; ortodontik bozukluklar ve tedavileri üzerine uzmanlık eğitimi almış diş hekimlerine denir. 5 yıllık Diş Hekimliği eğitiminden sonra en az 4 yıllık Ortodonti uzmanlık veya doktora programına kabul edilmiş ve bu süreç sonucunda bir uzmanlık tezi hazırlayarak ve gerekli sınavları geçmiş olan kişiler ortodonti uzmanı olurlar.  Ortodonti uzmanlığı uzun süreli bir eğitim ve pratik gerektirir.

Ortodonti tedavisi nasıl yapılır?

Ortodontik tedavi dişlerin  üzerine veya çene kemiğine uygulanan sabit ya da takıp çıkarılabilen çeşitli aparatlar yardımıyla yapılır. Bu aparatların hangi şekilde olacağı isteğe bağlı değil, tedavinin gereklerine göre belirlenir.

Hareketli aygıtlar;

Daha çok 7-12 yaş arası karışık dişlenme döneminde kullanılan hareketli aygıtlar, çene gelişimine yardımcı olur ve  daimi dişlerin sürmesine rehberlik eder.

Sabit ortodontik aygıtlar;

Metal braketler: Ortodontik tedaviye ihtiyaç duyulan durumlarda en temel olarak kullanılan tedavi seçeneğidir. Diş üzerine sabitlenen metal braketler, ark telleri ve elastikler yardımı ile diş hareketleri sağlanıp,diş diziliminin optimuma gelmesi amaçlanmaktadır.

Porselen braketler: Ortodontik tedaviye ihtiyaç duyulan durumlarda sosyal durum ve iş hayatının getirisiyle daha estetik bir seçim olarak metal braketlerin yerine porselen braketler kullanılabilir.

Lingual ortodonti: Dişlerin iç yüzeyine takılan (dile bakan kısmına) metal braketler ile uygulanan ortodontik tedavidir. Estetik bir seçim olması avantajlı olabilmektedir.

Şeffaf plaklar: Kişiye özgü, dişlerden alınan ölçü ile üretilen şeffaf plakların sırayla kullanılmasıyla diş dizilimindeki düzensizlikleri metal ve ya porselen braketler kullanılmadan diş arkındaki optimum düzene getirmeyi amaçlayan ortodontik tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemi her vakada kullanılamamakta,mutlaka doğru bir ön tanı ile tedaviye başlanılmalıdır.

 

Apareyler: Ortodontik tedavide kullanılan bir çeşit düzenektir, hareketli (hasta ve hekimin koordinasyonu ile kullanılan) ve sabit çeşitleri bulunur. İskeletsel ve dişsel ortodontik problemlerin tedavisinde sık kullanılır.

Invisalign (Şeffaf plak ile Ortodontik Tedavi)

Tel tedavisine alternatif olarak geliştirilen invisalign teknolojisi ile ise, dişleri şeffaf plaklarla düzeltmek mümkündür. Kişinin ağzından alınan ölçümler, bilgisayarlarla özel olarak hesaplanır ve tedavi süresinde kullanılacak belirli sayıda şeffaf plak üretilir. Bu plakları günde ortalama 20 saat kullanarak, dişlerin düzelmesi sağlanır.