English

|

0212 247 9074

info@suzanyavasca.com

Dental Kuron ve Köprüler

Diş kayıplarından sonra oluşan diş boşlukları için implantların endike olmadığı ya da tercih edilmediği durumlarda, dental köprüler; dişlerde fazla harabiyet olan durumlarda ise dental kuronlar gülüşü düzeltmek ve kaybolan fonksiyonu yerine koyabilmek için için uygun bir seçenektir.Herhangi bir neden sonucu diş kaybı meydana geldiğinde komşu dişlerde bu boşluğa doğru hareket başlar.Bunun sonucunda komşu dişlerde diş eti problemleri ve bu boşluğa devrilmeye bağlı kemik kayıpları,estetikte bozulma ve ciğneme kuvvetlerinde değişiklikler meydana gelir. Eğer uzun sure boş kalan alan implant ya da köpü ile restore edilmez ise bu komşu dişlerde de kayıplar olabilir.

Metal Destekli Kuron Ve Köprüler

Altyapı olarak standart metal “nı-co” veya değerli metal ”au” alaşımlar kullanılabılır. Üst yapı olarak işlenen porselenler ile özellikle posterior(arka bölgelerde) kaybedilen fonksiyon tekrar kazanılabilir.

Metal Desteksız Full Porselen Kuronlar

Kuronların görüntüsünü pek çok şey etkilese de en önemlisi ışığa verdikleri tepkidir. Doğal dişler ışığı geçirir. Bunun sonucu olarak da dişte derinlik ve canlılık ortaya çıkar. Metal desteksiz porselen kuronların (full porselen) ışık geçirme özelliklerinden dolayı, derinlik ve canlılıkları daha fazladır böylece doğal dişe en yakın sonuçlar elde edilir.

Full porselenler ışığı geçirdiklerinden doğal diş yapısına çok benzer bir estetik oluştururken, çok iyi yapılmış bile olsa metal porselenlerde bir donukluk ve yapaylık vardır.Bu nedenle özellikle ön dişlerde full porselenler tercih edilir.
Metal destekli porselenler bazı ışıklarda ağızda yokmuş gibi koyu renk bir boşluk görüntüsü verirler. Full porselenler ise aynı doğal diş gibi her türlü ışığı geçirirler.
Metal destekli porselenler mekanik olarak dişe yapıştırılırlar. Full porselenler ise mekanik ve kimyasal olarak dişe tutturulur. Bu yüzden metal desteklilere göre tutuculukları çok daha yüksektir.
Alt yapısında metal olmadığı için kuron – diş eti hizasında koyu renk bir çizgi olmaz. Daha estetik bir görüntü sağlanır.
Diş eti çekildiğinde, full porselenler estetik görünümlerini korurlarken, metal porselenler diş ile birleştikleri bölgede kötü bir görüntü oluştururlar.
Alt yapıda kullanılan bazı metallere karşı (nikel vb.) oluşabilecek allerji riski full porselenlerde yoktur.

Metal desteksiz Zirkonyum Esaslı Köprüler

Bu sistemde alt yapı olarak metal yerine beyaz bir alaşım olan zirkonyum kullanılır. Son teknoloji ürünü bu altyapı estetik ve dayanıklılığı bir arada sunabilme özelliğine sahip tek malzemedir. Sistemin en büyük avantajı ulaştığı çok yüksek dayanılılıkla arka bölgedeki köprülerde de tam estetik bir görünüm sağlamasıdır.
Uzun yıllardır porselen uygulamalarında dayanıklılık için, porselen dişin altına metal bir alt yapı kullanılmaktaydı. Bu metal alt yapının diş etleri, diş dokusu, genel vücut sağlıgı ve en önemlisi estetik yönünden mahsurları bilindiginden, porselen alt yapısında metale alternatif bir malzeme arayışı yıllardır sürmekteydi.
Daha önce tıbbın diger alanlarında başarıyla kullanılan zirkonyum‘un dişhekimliğinde porselen metalinin yerine uygulanması ile yeni bir devir açılmış oldu.
Çünkü bu yeni zirkonyum alt yapılı porselen kaplamalar diş eti problemi, ve allerji yapmamasının yanında, ışık geçirme özelliği ile dogal dişlere yakın estetik ve fonksiyonu yakalamımızı sağlamaktadır.